Vozačka dozvola: Automatski ili ručni mjenjač
Nastava na daljinu
10/12/2020
S Autoškolom Rusan do Krka
25/02/2021

Vozačka dozvola: Automatski ili ručni mjenjač


Ručni ili automatski mjenjač?
Kada bismo Vam postavili ovo pitanje vjerujemo da biste se podijelili na dva dijametralno suprotna tabora. Ili ste ljubitelj automatskog mjenjača ili ste ljubitelj mehaničkog, ručnog, mjenjača, stvar je osobnih preferencija ili situacije.
Ali, kod polaganja vozačkog ispita, tu je i stvar Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače i propisa vezanih uz tip mjenjača na vozilu.


Što odabrati kod upisa u autoškolu?Prilikom razmišljanja o upisu u autoškolu, vjerojatno razmišljate kako čete voziti auto sa automatskim mjenjačem ili ne želite "gnjavažu" oko ručnog mjenjača, stoga je razumljiv zaključak: "zašto bih si komplicirali vožnju i samostalno mijenjali brzine?" pogotovo ako znamo da je moguće položiti vozački ispit na vozilu sa automatskim mjenjačem. Ljubitelji mehaničkog, ručnog mjenjača, dodavanja gasa, kontrole nad okretnim momentom motora Vas, vjerujemo, teško mogu razumjeti, ali razumljivo je da danas sve više ljudi razmišlja na isti način.


Pravilnik o osposobljavanju kandidataDakle, što govori Pravilnik o osposobljavanju kandidata za vozače o ovoj temi: Vozaču koji se obučavao i položio ispit na vozilu sa automatski mjenjačem u dozvoli će biti napomena , oznaka koja omogućuje vožnju vozila samo sa automatskim mjenjačem. Nepostojanje oznake podrazumijeva uklanjanje bilo kakvih ograničenja. Dakle, ako položite ispit na vozilu sa automatskim mjenjačem, vaša vozačka dozvola vam NE vrijedi za vozila sa ručnim mjenjačem. Time ste se već u startu ograničili na tip vozila koji smijete vozite, a i uskratili ste se za stjecanje vještine upravljanja vozilom sa ručnim mjenjačem.


Vozačka za cijeli životStoga budućim vozačima želimo naglasiti da je lako prijeći sa mehaničkog na automatski mjenjač, a ručni mjenjač je puno lakše savladati uz stručnu pomoć instruktora autoškole. Vaša vozačka dozvola B kategorije je Vaš suputnik do kraja života i zato je jednostavnije da je kompletna bez ikakvih ograničenja.

 

Želimo vam sretnu i sigurnu vožnju!