Vozačka dozvola: ručni ili automatski mjenjač?

telefon: +385 1 626 6543
Najbolja autoškola u Zagrebu dokazuje svoju vrijednost kroz rezultate polaznika

100% ukupna prolaznost u autoškoli

93% iz prvog pokušaja na pismenom

85% iz prvog pokušaja na vožnji

Upisi za novi tečaj 17.06.2024 za polaganje B kategorije u tijeku. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Vozačka dozvola: ručni ili automatski mjenjač?

Razmišljate o vozilu sa automatskim mjenjačem prilikom upisa u autoškolu?
 
Nužno je naglasiti da je obuka na vozilu sa automatskim mjenjačem moguća te je proces obuke isti kao i kod vozila sa ručnim mjenjačem, no vaša vozačka dozvola na kraju neće biti ista. Naime onaj tko položi na vozilu sa automatskim mjenjačem imati će ograničenje u vozačkoj dozvoli što znači da neće moći upravljati vozilom sa ručnim mjenjačem. Vaše osobne preference odlučiti će o tome kakvu obuku odabrati prilikom upisa u autoškolu. Vozilo sa automatskim mjenjačem olakšava svakodnevnu gradsku vožnju, daje prostora za veći fokus na situaciju na cesti budući da je sama tehnika vožnje puno fluidnija. Ukoliko biste s vremenom razvili želju ili potrebu za vozačkom dozvolom koja nema nikakvih ograničenja, dakle htjeli biste upravljati i vozilom sa ručnim mjenjačem, možete doći do toga jednostavnim postupkom. Sve što je potrebno jest upisati se ponovno u autoškolu , odvesti 10 sati vožnje i pristupiti ispitu sa vozilom sa ručnim mjenjačem i steći vozačku dozvolu bez ikakvih ograničenja.


Kada je riječ o odabiru između automatskog i ručnog mjenjača u autoškoli, postoje neke razlike u učenju i prednostima svake vrste.

 

Automatski mjenjač:

  Učenje: Upravljanje vozilom s automatskim mjenjačem obično je lakše za naučiti u usporedbi s ručnim mjenjačem. Budući da se promjene brzina izvršavaju automatski, vozač se ne mora brinuti o ručnoj promjeni brzina ili kvačilu.
 
  Prednosti:
     
    Jednostavnije upravljanje: Automatski mjenjač omogućuje vozaču da se usredotoči na druge aspekte vožnje, poput prometa i ceste, umjesto da stalno razmišlja o promjeni brzina.
    
    Pogodan u gužvama: U gradskim gužvama ili prometnim situacijama automatski mjenjač može biti olakšanje jer vozač ne mora neprestano koristiti kvačilo i mijenjati brzine.
          
    Smanjena vjerojatnost grešaka: S automatskim mjenjačem, manje je vjerojatno da će vozač pogrešno izabrati brzinu ili pravilno koristiti kvačilo, što može rezultirati glavnim oštećenjima motora.

 

Ručni mjenjač:

  Učenje: Upravljanje vozilom s ručnim mjenjačem zahtijeva dodatno učenje u usporedbi s automatskim mjenjačem. Vozač mora naučiti pravilno koristiti kvačilo i ručno mijenjati brzine.
        
  Prednosti:
         
    Više kontrole: S ručnim mjenjačem, vozač ima veću kontrolu nad vozilom jer može ručno odabrati brzinu koja najbolje odgovara uvjetima vožnje.
           
    Bolje performanse: U određenim situacijama, poput brze vožnje ili vožnje na zahtjevnim terenima, ručni mjenjač može omogućiti bolje performanse vozila.
            
    Bolja ekonomičnost goriva: U nekim slučajevima, vozila s ručnim mjenjačem mogu biti učinkovitija u potrošnji goriva jer vozač može odabrati optimalnu brzinu za smanjenje potrošnje goriva.

Na kraju, odabir između automatskog i ručnog mjenjača ovisi o osobnim preferencijama vozača, okolnostima

Pošaljite nam e-mail na info@autoskola-rusan-zagreb.com
Nazovite nas na +385 1 626 6543